De haalbaarheidscheck
In een krappe woningmarkt merken we dat veel aspirant kopers op zoek zijn naar manieren om de kans op het aankopen van een nieuwbouwwoning te vergroten. Een van die manieren is om een haalbaarheidscheck uit te laten voeren. Deze haalbaarheidscheck geeft u en de ontwikkelende partij (de verkoper) zekerheid bij de aankoop van een nieuwbouwhuis.
Hypotheekgesprek
We adviseren mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen om vooraf in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Op die manier kan goed worden ingeschat wat de financiële mogelijkheden zijn. De onderwerpen die bij een hypotheekgesprek met Klaas aan bod komen zijn:
Maximaal mogelijke hypotheek
Al tijdens het gesprek wordt een berekening gemaakt van wat theoretisch de maximaal mogelijke hypotheek is op basis van uw inkomen en vermogen. Daarnaast wordt ook een indicatie van de maandlasten getoond, om te bepalen of deze ook binnen uw maandelijkse budget en wensen past.
Proces nieuwbouw
Tijdens het hypotheekgesprek vinden we het belangrijk om tevens het aankoop- en financieringsproces van een nieuwbouwwoning te bespreken. Op die manier weet u welke stappen er volgen en in welke volgorde die stappen worden gemaakt.
Dubbele maandlasten
Wat in het nieuwbouw hypotheekgesprek niet mag ontbreken is een indicatie van de dubbele maandlasten. Bij veel mensen is niet bekend dat de lasten van de (nieuwe) hypotheek al tijdens de bouw van de nieuwe woning beginnen. Door vooraf een inschatting te maken van de hoogte van die lasten, voorkomt u verrassingen in een toch al spannende periode.
Haalbaarheidscheck
Het doel van het hypotheekgesprek is om inzicht te krijgen in uw financiële mogelijkheden. Het is bij nieuwbouw echter belangrijk dat niet alleen u, maar ook de projectontwikkelaar weet dat u de nieuwbouwwoning van uw voorkeur kunt betalen. Daarvoor is de zogenoemde ‘haalbaarheidscheck’ in het leven geroepen. Een haalbaarheidscheck is feitelijk een formulier wat door uw hypotheekadviseur ingevuld kan worden en wat u kunt gebruiken bij uw inschrijving op een of meerdere bouwnummers of nieuwbouwkavels.
De haalbaarheidscheck geeft de projectontwikkelaar een bepaalde zekerheid, zonder dat deze beschikt over bijvoorbeeld uw inkomensgegevens of vermogen. Door deze zekerheid geeft de projectontwikkelaar u voorrang bij de toewijzing van de nieuwbouwwoningen. Zij/hij weet namelijk dat de kans erg groot is, dat als u een optie op een nieuwbouwwoning krijgt, u ook verder gaat met de aankoop daarvan. De haalbaarheid van de financiering van de woning is namelijk al gecheckt. Hiermee is de kans van slagen van een nieuwbouwproject een stuk groter en ook daar hebben alle betrokken partijen baat bij.
Let wel: Het laten uitvoeren van een haalbaarheidscheck en het inschrijven op een nieuwbouwhuis verplicht u uiteraard niet om ook daadwerkelijk tot aankoop over te gaan. Die definitieve keuze ligt te allen tijde bij uzelf.
Weten of een nieuwbouwwoning ook voor u mogelijk is? Maak dan een afspraak met Klaas Schippers! Voor een helder en eerlijk advies.