Ben je van plan om een huis te kopen, dan wil je vast graag weten wat de rente gaat doen en hoe je daar je voordeel mee kunt doen.  Sinds een paar maanden zien we de hypotheekrente gestaag dalen, vooral voor de rentevast periodes tot en met tien jaar.In een eerder blog hebben we uitgelegd wat de reden van de gestegen hypotheekrente was. Eén van de oorzaken was de rentestijging die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd om de inflatie in Europa tegen te gaan. Die rente was met 4% het hoogst sinds de invoering van de euro en vooral bedoeld om de motor van de economie af te remmen.

Een dalende rente

In een eerder blog hebben we uitgelegd wat de reden van de gestegen hypotheekrente was. Eén van de oorzaken was de rentestijging die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd om de inflatie in Europa tegen te gaan. Die rente was met 4% het hoogst sinds de invoering van de euro en vooral bedoeld om de motor van de economie af te remmen. 

Renteverwachting 
Door de teruglopende inflatie, heeft de ECB de rente stapsgewijs verlaagd naar 3,5% en dat heeft ook een dalend effect op de hypotheekrente gehad. Naar verwachting zal de inflatie de komende maanden blijven dalen en dat betekent dat er meer ruimte voor de ECB ontstaat, om het rempedaal geleidelijk los te laten. Verdere rentedalingen zijn daardoor ook te verwachten, al is de verwachting dat dit met kleine stapjes blijft gaan. Ook in de Verenigde Staten verandert het rentebeleid van de centrale bank, daar hebben ze ondertussen renteverlagingen doorgevoerd. Als dat doorgaat, dan ontstaat voor de ECB ook weer meer ruimte om de rente verder te verlagen.  

De verwachting is dus dat de hypotheekrente de komende maanden blijft dalen, zowel voor korte rentevast periodes, als voor de langere periodes. 

Keuze geldverstrekker 
In onze adviezen houden we ook rekening met deze dalingen en de keuze voor de geldverstrekker kan hierop afgestemd worden. Waar de meeste geldverstrekkers werken met ‘offerterente’, werken we ook samen met partijen die een zogeheten ‘dagrente’ aanhouden. 

In het eerste geval betaal je de rente die in de hypotheekofferte staat, ongeacht wat er met de rente gebeurt. 

Bij een ‘dagrente’ zet de geldverstrekker de rente vast in de hypotheekofferte en kijkt op de datum van overdracht van de woning nog een keer wat de rente op die dag is. Is die hoger dan wat in de offerte staat, dan betaal je de rente in de offerte. Je gaat dus niet omhoog. Ligt de rente die dag echter lager, dan ga je ook daadwerkelijk die lagere rente betalen. Vooral in de situatie dat de overdracht van de woning nog een tijdje in de toekomst ligt, dan kan dit heel voordelig zijn. 

Uiteraard kijken we ook naar alle overige voorwaarden of die passen bij jouw situatie. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Plan dan direct een afspraak in! 

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden