Financieel advies voor duurzaam wonen
Duurzamer wonen stond bij veel mensen al hoog op de agenda en is door de energiecrisis alleen maar belangrijker geworden. Want hoewel de prijs van gas en elektriciteit gelukkig weer iets is gedaald, betalen we in veel gevallen nog altijd flink meer dan anderhalf jaar geleden.
Reden genoeg dus om je huis (verder) te verduurzamen. Maar waar begin je mee? Om dat helder te krijgen, is een DuurzaamheidScan ontwikkeld. Vul 'm anoniem in en binnen een paar minuten weet je meer.
Duurzaamheid financieren
Willen verduurzamen is één ding, het betalen een ander. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor, zelfs als je geen dikke portemonnee hebt.
De rol van de hypotheekadviseur is cruciaal bij de verduurzaming van je woning. Immers, het ideale moment om het investeren in verduurzaming aan de orde te laten komen is als je een nieuwe woning koopt, gaat verbouwen of je hypotheek wilt oversluiten. Onze onafhankelijke hypotheekadviseur Klaas is, naast Erkend Financieel Adviseur, ook Adviseur Duurzaam Wonen.
Waarom dit handig is voor jou?
Tijdens een hypotheekadviesgesprek neemt Klaas je mee in alle mogelijke scenario's. Vaak kun je een hogere hypotheek afsluiten als je jouw huis energiezuiniger wilt maken. Sommige banken geven je zelfs korting op de hypotheekrente als je huis duurzaam is!
Groene hypotheek
Er bestaan speciale 'groene leningen', waarover je relatief weinig rente betaalt. Zo biedt het Nationaal Warmtefonds (waaraan onder andere de Rijksoverheid deelneemt) de Energiebespaarlening aan. Ook is het het onderzoeken waard of je in aanmerking komt voor de zogenoemde Duurzaamheidslening. Banken bieden daarnaast specifieke leningen aan voor het financieren van jouw duurzame maatregelen.
Geen rente
Is het verzamelinkomen van jouw huishouden niet hoger dan € 48.625? Dan kun je misschien zelfs lenen tegen een rentetarief van 0%. Sinds eind vorig jaar biedt het Nationaal Warmtefonds deze interessante mogelijkheid aan. Het geleende geld kun je gebruiken om je huis te isoleren, maar bijvoorbeeld ook om er zonnepanelen of een warmtepomp mee te kopen. Op deze pagina lees je er meer over.
30% Subsidie
Verder is de subsidieregeling van de overheid sinds vorig jaar nog aantrekkelijker dan het al was. Kreeg je voorheen nog 20% subsidie als je tenminste twee isolerende maatregelen nam, nu is dat 30%. De overheid betaalt dan dus bijna één derde van jouw verduurzaming. Nieuw is dat je in 2023 ook in aanmerking komt voor subsidie als je maar één maatregel neemt. De subsidie is dan wel lager (15%). Meer informatie over de subsidieregeling vind je hier.
Advies en hulp
Er zijn dus best veel mogelijkheden en keuzes te maken als je je huis wilt verduurzamen. Wil je daar eens met een expert over praten? Neem dan contact op met Klaas. Als Erkend Financieel Adviseur is hij op de hoogte van alle financiële mogelijkheden met betrekking tot de verduurzaming van je woning.