Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van de woning. Het energielabel geeft u deze informatie. Kopers èn huurders hebben recht op het energielabel, dus vraag ernaar. En laat een energielabel opstellen als u uw woning verkoopt of verhuurt.

Het energielabel voor uw woning

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven. Sinds januari van dit jaar geldt een ‘overgangsregeling’ waarbij het energielabel pas bij de sleuteloverdracht aan de nieuwe koper of huurder getoond hoefde worden.

Per 1 juli zou de verplichting gelden om een energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden. Hierop zou bovendien gehandhaafd worden. Zeer recent is door de minister besloten deze verplichting op te schorten tot 1 januari 2022.

Een verplichte vermelding in elke advertentie (via Funda bijvoorbeeld) waarin we uw woning te koop of te huur aanbieden betekent dat wij altijd moeten vermelden wat het energielabel van het huis is. Het label krijgt daarmee een meer prominente rol bij de woningpresentatie. Het energielabel zelf zal ook veel eerder, namelijk voorafgaand aan of aan het begin van het verkoop- of verhuurproces, door de eigenaar van de woning aangevraagd moeten worden.

Verhuur

Anders dan bij verkooptransacties bestaan er geen landelijke bestanden waarin huurtransacties worden geregistreerd. Woningverhuurders zijn desondanks verplicht om aan een nieuwe huurder een digitaal afschrift van een definitief energielabel beschikbaar te stellen. Een huurder kan een geregistreerd energielabel ook zelf vinden door postcode en huisnummer in te vullen op deze site.

Bij verkoop/oplevering

Als u besluit uw woning via ons te verkopen of te verhuren, dan dragen wij uiteraard zorg voor de juiste werkwijze rondom het energielabel.

Wijzigingen energielabel

Er zijn twee wijzigingen rondom het energielabel in beeld, waarvan de vernieuwde aanvraagprocedure van het energielabel sinds 1 januari al van kracht is. Vanaf 1 januari kunnen huiseigenaren niet meer digitaal een (vereenvoudigd) energielabel regelen. Een gecertificeerd adviseur moet de woning bezoeken om tot een energielabel te kunnen komen. De kosten voor het verkrijgen van een energielabel voor een eengezinswoning zijn daardoor met ingang van 2021 hoger dan daarvoor. Meer informatie over het aanvragen van een energielabel voor uw huis leest u hier.

Heeft u nog een vereenvoudigd energielabel of een Energie-Index? Die blijft 10 jaar geldig. Op het energielabel vindt u de ‘geldig tot’ datum.

De verplichting en handhaving op de aanwezigheid van het label bij verhuur/verkoop gaat naar verwachting per 1 januari 2022 in.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Onze makelaars kunnen u vast helpen.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden