Sinds januari 2015 is het verplicht om bij verhuur of verkoop van uw woning een energielabel te verstrekken. Er zijn diverse onderzoeken gedaan of het energielabel bijdraagt aan de waarde van een huis. Want hoe nuttig en belangrijk is een groen energielabel nu eigenlijk?

Hoe belangrijk is een groen energielabel voor uw huis nu echt?

Onderzoeken
Volgens Noors onderzoek heeft een gunstig of juist negatief energielabel geen enkele invloed op de koopsom van een huis. Ook in Nederland is onlangs een onderzoek gedaan naar het effect van het energielabel. Hier kwam een ander resultaat uit. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt namelijk dat woningen met energielabel A of B gemiddeld een maand korter in de verkoop staan. Ook leveren deze woningen gemiddeld 6000 euro meer op dan andere woningen. Deze resultaten heeft Tilburg University verkregen door te kijken naar de transactiecijfers van de NVM en informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Groen energielabel wenselijk
Hoewel er dus diverse onderzoeken zijn gedaan naar het effect van een energielabel en de resultaten hiervan uiteenlopen, mag u uzelf gelukkig prijzen met een groen energielabel. U weet namelijk zeker dat u niet steil achterover zult slaan van de energierekening. Dit heeft u ook aantoonbaar gemaakt voor potentiële kopers. Daarnaast is HR++ glas nu eenmaal meer waard in een huis dan enkel glas. Energielabel of niet.

Duurzaam huis? Meer hypotheek
Als u een huis energiezuinig maakt, mag u meer lenen om deze investeringen te doen. Maar wist u ook dat u meer geld mag lenen als u een huis koopt dat al energiezuinig is? Voor een huis met energielabel A++ of met een energieprestatiecoëffeciënt van maximaal 0,6 procent mag u 9.000 euro buiten beschouwing laten voor uw leencapaciteit.

Dat betekent dat als u normaliter op basis van uw inkomen 198.000 euro zou mogen lenen, dat bedrag verhoogd wordt tot 207.000 euro als u een duurzame woning koopt. Helemaal fijn wordt het als u een energieneutraal huis koopt. Dan mag u zelfs tot 25.000 euro meer lenen op basis van uw inkomen. De enige voorwaarde is dat uw jaarinkomen minstens 33.000 euro bedraagt.

Duurzaam huis? Lagere rente
Nog een goede reden om voor een huis te gaan met een gunstig energielabel is de hypotheekrente.
Verschillende hypotheekverstrekkers bieden namelijk groene hypotheken aan. U krijgt bijvoorbeeld een rentekorting van 0,2% als uw woning energielabel A heeft. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een hypotheek van 250.000 euro betekent dat een brutoverschil van 500 euro op jaarbasis.

Voordelen
Een bewezen duurzaam huis heeft dus meer voordelen dan alleen de betwiste waardestijging. Heeft u plannen om een duurzaam huis te kopen of om een bestaand huis duurzaam te maken? Dan heeft u dus meer mogelijkheden met uw hypotheek. Onze hypotheekadviseur vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn.