Huis kopen anno 2020
Wie van plan is om in 2020 een (ander) huis te kopen kent ook vast het onzekere gevoel: Is dit wel het juiste moment, een huis kopen op het hoogtepunt? Komt er misschien een recessie aan waardoor de huizenprijzen opeens zullen dalen? Ben ik nu te laat of net te vroeg aan het kijken op de huizenmarkt? Kortom: is het wel slim om in 2020 een huis te kopen?
Dit is ook meteen een van de meest gestelde vragen aan onze makelaars.
En helaas is die vraag ook niet zomaar met ja of nee te beantwoorden. De laatste jaren zijn de huizenprijzen explosief gestegen en veel mensen wachten daarom liever tot de huizenprijzen weer een keer gaan dalen. Maar aan de andere kant kan het goed zijn dat de prijzen ook de komende jaren nog verder zullen stijgen. De vraag naar een woning is nog steeds vele malen groter dan het aanbod aan koopwoningen. Ook is de hypotheekrente nog steeds op een historisch laag niveau en zoals het eruit ziet zal dit voorlopig ook nog zo blijven. Bovendien stimuleren de plannen die het kabinet heeft aangekondigd de posities voor kopers op de woningmarkt. Zoals:
- Hoogste tarief voor hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd naar 3% vanaf 1 januari
- Tweeverdieners kunnen meer lenen. Momenteel wordt het hoogste inkomen vermeerderd met 70% en nu in 2020 geldt hiervoor het percentage van 80%
Maar wij helpen kopers graag nog een stapje verder. Onze kennis van en ervaring met de Groninger woningmarkt delen we via onderstaande blog.
Ken uw financiële mogelijkheden exact
Voordat u ook maar een serieus bod op een huis overweegt, zult u uw financiële mogelijkheden moeten kennen. En dat betekent dat u een haarfijn antwoord hebt op de volgende vragen.
Welk bedrag kan (of wil!) ik maximaal lenen en tot welke netto maandlasten leidt dat voor mij?
Persoonlijke risico-analyse: Welke gebeurtenissen in mijn leven zouden maken dat ik de lasten niet meer zou kunnen betalen? Hoe groot is de kans op die gebeurtenissen? Op welke manier kan ik me hiervoor indekken of verzekeren?
Wat zijn de netto-maandlasten van elke € 10.000,- die ik meer betaal voor een huis?
Vooral het laatste is van belang. Elke keer dat u uw bod verhoogt, moet u zich realiseren wat de verhoging betekent voor uw toekomstige netto maandlasten.
Meer weten? Klaas Schippers is onze erkende hypotheekadviseur. Hij geeft altijd eerlijk en helder advies over uw persoonlijke mogelijkheden.
Denk in 'overeenkomende belangen' en niet in 'tegengestelde posities'
De situatie is altijd als volgt: De verkoper wil de hoogste prijs ontvangen, de koper wil de laagste prijs betalen. Dat ligt nogal ver uiteen. Beide partijen, zowel verkoper als koper, hebben echter veel meer belangen dan alleen de prijs. Het is dan ook belangrijk te weten wat de gezamenlijke belangen van u als koper en de verkoper zijn. Vraag daar naar. Dan kunt u daar bij het onderhandelingsproces uw voordeel mee doen. Voorbeeld: als bekend is dat de verkopers al een ander huis hebben gekocht maar pas over 6 maanden kunnen verhuizen. Dat kunt u daarop inspelen bij het bieden op de woning door bij het bod ook te noemen dat het u akkoord gaat met de overdracht van de woning over 6 maanden.
Neem geen onverantwoorde juridische risico's
Het komt tegenwoordig helaas steeds vaker voor dat u als koper onder druk wordt gezet. U krijgt weinig tijd om een beslissing te nemen en misschien wordt van u gevraagd dat u meteen na de eerste bezichtiging een bod uitbrengt. Daarmee loopt u een risico, omdat het heel lastig is om tijdens een eerste bezichtiging voldoende invulling te geven aan de onderzoeksplicht die u als koper heeft. En als u uw onderzoeksplicht niet serieus neemt, verhoogt u de kans op juridische problemen achteraf.
Misschien krijgt u de mededeling dat u op achterstand staat als u een financieringsvoorbehoud wilt laten opnemen in de koopovereenkomst. Dat houdt in dat u niet van de koop af kunt, ook niet als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een passende hypotheek. Kortom, wees uzelf er goed van bewust welke juridische risico's u neemt door al na een eerste bezichtiging een bod uit te brengen of door af te zien van het financieringsvoorbehoud. Laat deze keuze een weloverwogen keuze zijn.
Onze belangrijkste tip: Schakel een aankoopmakelaar in
De aanschaf van een eigen woning is vermoedelijk de duurste aankoop van uw leven. De verkopend makelaar werkt in opdracht van de verkoper en behartigd diens belangen. Schakel daarom een eigen makelaar in, die opkomt voor uw belangen. Lees hier wat wij voor u zou kunnen betekenen bij de aankoop van uw woning in en rondom Groningen. Wij kennen de markt en door ons grote netwerk zijn wij vaak voortijdig op de hoogte van nieuw aanbod. Plan een vrijblijvende afspraak met onze aankoopbegeleider Bea Hakkeling. Zij helpt u graag verder.