Huizenprijzen opnieuw in de lift
De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar de piek van de zomer van 2022 zullen gaan evenaren. Dat komt doordat kopers meer kunnen lenen, terwijl het woningaanbod beperkt blijft. Voor heel 2023 kwamen de huizenprijzen nog 2,8% lager uit dan vorig jaar. De vooruitzichten zijn echter dat deze daling in 2024 én 2025 wordt omgezet naar een prijsstijging van 4,5%.
De dip in de huizenprijzen heeft daarmee welgeteld één jaar geduurd. Nadat koophuizen in een jaar tijd gemiddeld 6,2% goedkoper werden, stijgen de prijzen sinds afgelopen zomer weer. Een goed energielabel heeft daar ook invloed op (gehad). Een energielabel A betekent een hogere woningwaarde en kopers kunnen in dat geval onder gunstiger voorwaarden geld lenen. In 2023 verbeterde de betaalbaarheid van woningen bovendien doordat de verandering van de hypotheekrentes wat rustiger verliep dan in 2022. En ook stegen veel lonen, als reactie op de hoge inflatie. Ondanks deze stijgingde lijn in de verkoopprijzen zijn huizen op dit moment, gemiddeld genomen, nog wel iets goedkoper dan vorig jaar.
Overige voorspellingen
In 2024 kunnen huishoudens opnieuw meer lenen om een huis te kopen, terwijl het aanbod krap blijft. Het aanbod van bestaande koopwoningen loopt zelfs nog iets meer terug en de nieuwbouw zal helaas nog geen vlucht nemen. De krapte op de woningmarkt houdt waarschijnlijk aan tot na 2030.
Voor 2024 voorzien economen daardoor een prijsstijging van 4,5%, waarmee de huizenprijzen de piek van de zomer van 2022 evenaren. Voor 2025 gaan ze uit van eenzelfde stijging. Die schatting is wat hoger dan eerder werd gedacht. Dat komt doordat de woningmarkt sneller lijkt te reageren op de verandering in betaalbaarheid dan na eerdere periodes van afkoeling.
Bron: RaboResearch