Meer mogelijk dan gedacht
Richard en Paula Gnodde hadden al geruime tijd contact met Pandomo Makelaars. Ze hebben ondersteuning gekregen bij de aankoop van hun nieuwe woning, evenals bij een woning aan het van Brakelplein. Daarnaast heeft Pandomo Makelaars hen geholpen bij de verkoop van een woning in Hoogkerk en een appartement in de Oranjebuurt. Ze zijn nu druk met het verbouwen van een boerderij in Midwolde, samen met hun zoon en schoondochter. Dankzij Klaas en Dineke van de afdeling Hypotheken konden ze hun financiële plaatje rond krijgen. "Er is meer financieel mogelijk dan je denkt," geven ze aan. Femke ging bij ze langs in Midwolde en stelde een aantal vragen.
Hoe zijn jullie bij Pandomo Makelaars terecht gekomen?
“In 2018 zijn we voor het eerst met jullie in contact gekomen. Dat was destijds voor de koop van een woning in de Oranjebuurt. We wilden graag een appartement kopen voor onze studerende zoon, om deze dan deels te verhuren. Destijds hadden we contact via makelaar Marc, en dit verliep erg soepel.
Zodoende zijn we met jullie in contact gebleven, ook de afgelopen jaren. Bij het kopen van de woning in Midwolde vorig jaar, hebben we contact opgenomen met financieel adviseur Klaas. Onze vraag was of we het appartement wilden blijven verhuren, of zou verkopen toch een betere optie? Met Klaas hadden we een goede klik. Zo had ik regelmatig app-contact. Je weet gelijk waar je aan toe bent,” geeft Richard Gnodde aan.
Jullie hebben vervolgens een appartement aan het van Brakelplein gekocht, voor jullie studerende dochter. Hoe is dit gelukt?
“We hebben veel bezichtigingen gehad voordat we bij dit appartement langsgingen. Aankoopadviseur Bea wees ons erop en we werden enthousiast. Met behulp van jullie hebben wij dit appartement toen aangekocht.”
Jullie maken dus af en toe gebruik van onze diensten: zowel hypotheekadvies als verkoop en aankoop. Waar voelden jullie de klik met ons?
Paula Gnodde geeft aan: “Je hebt wel eens gesprekken met mensen, een financieel adviseur bijvoorbeeld, die dan alleen maar met mijn man praat. Bij Pandomo Makelaars heb ik het gevoel dat we het samen doen. Jullie namen de tijd om het uit te leggen.”
Richard: “Gedurende de bezichtigingen ging er altijd een makelaar mee. Zo hebben we Piet, Marc, Gerben én Jasper allemaal wel eens getroffen! De rode draad in het verhaal is dan wel Klaas.” Paula voegt toe: “daarnaast hadden we ook veel hulp van Dineke en Bea.”
“Allen gaven duidelijke terugkoppeling,” vinden ze. “De makelaars overleggen onderling en ze overleggen ook met de andere afdelingen; we merkten deze korte lijnen tussen jullie als collega’s ook. We werden altijd duidelijk en vriendelijk geholpen. In ieder geval niet opdringerig.’
Jullie hebben je buren ook aangeraden om het huis te verkopen via ons, wat leuk!
“Ja we waren erg tevreden over jullie en vertelden dit aan onze buren. Zij hebben het huis inmiddels ook verkocht en zijn ook al verhuisd geloof ik!’
Tijdens de bezichtigingen van de woning in Hoogkerk waren jullie op vakantie. Hoe hebben jullie dit ervaren?
“Gerben stelde voor om de bezichtigingen in te plannen op het moment dat wij er niet waren. Praktisch gezien was dat zeker een goed idee! Achteraf bezien hadden we het misschien tóch anders gedaan. Je huis verkopen, waar je emotionele waarde aan hecht, terwijl je in de wildparken van Kenia zit, is moeilijk om los te laten. We waren er dus alsnog wel erg mee bezig.
Wie had oorspronkelijk de keuze gemaakt om te gaan verhuizen?
“Het was eigenlijk een initiatief van onze zoon. Hij wilde graag een woning kopen, met een grote tuin, om eigen groente te verbouwen. Tegelijkertijd voelt het niet goed dat zijn ouders later naar een verzorgingshuis zouden moeten. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.”
En waarom Midwolde?
“Het doel was om in de provincie Groningen te blijven nabij de A7, een goede uitvalsbasis naar het werk in Leeuwarden en Lelystad. We vonden deze woning en namen contact op met Pandomo. Gerben is toen ook naar de bezichtiging geweest en heeft ons geholpen om een bod uit te brengen.”
Hoe ging het bepalen van de prijs?
“Wij hebben met Gerben overlegd over de prijs. Na een nacht wakker gelegen hebben, heb ik toch Gerben gebeld dat er nog wat bij op moest. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk hadden we niet het hoogste bod, maar heeft een zelfgeschreven brief en gedicht de verkoper overtuigd de woning aan ons te verkopen.”
Jullie zijn nu aan het verbouwen en tegelijkertijd ook aan het verduurzamen. Hebben jullie daar een hypotheek voor kunnen krijgen?
“Ja, je hebt de 50 zonnepanelen tijdens de rondleiding kunnen zien, haha! Via Klaas hebben wij een bouwdepot kunnen afsluiten zodat we kunnen verbouwen. Wij gaven aan wat we wilden verbouwen,” zegt Richard. “Omdat ik in de bouw zit, heb ik een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren. Klaas en Dineke hebben ons een duidelijk advies meegegeven. Ze namen ons volledig mee in het proces.”
Terugkijkend op het hele contact met ons, welke zaken zou je anders hebben aangepakt?
Er volgt een stilte. Richard: “dat is goed toch, deze stilte? Nee, we hebben eigenlijk niets aan te merken. Jullie hadden een goede toegevoegde waarde. Anders hadden we wel gezegd dat we het zelf zouden doen. Maar het kost ook veel tijd om die informatie allemaal uit te zoeken en te regelen. Jullie komen het dagelijks tegen, deze werkprocessen.”
Hebben jullie tips voor de huidige woningzoekers?
Paula: “Ja, dat er (financieel) meer mogelijk is dan je denkt. Vraag eens advies bij Klaas, hij denkt met je mee en je zult erachter komen wat er wél kan.’ Richard geeft aan: “Je moet ook gewoon durven. Ik realiseer me dat we makkelijk praten hebben omdat we veel zelf kunnen, wat waanzinnig veel scheelt. Maar een stap dúrven zetten, is zeker een tip. Een andere tip is om eens te kijken naar een constructie zoals die van ons; samenwonen met je zoon of dochter. Dat moet natuurlijk wel goed klikken en je moet onderling ook duidelijke afspraken maken.”