Uw huis verkopen? Onze tips...
U wilt op zoek naar een ander huis, maar u heeft ook nog een eigen woning te verkopen? Waarmee kunt u nu het beste beginnen? Onze tips voor succesvolle verkoop van uw woning zijn gebaseerd op logica maar ook op mind-set! Die combinatie staat garant voor een fijn verkoopproces met het beste rendement!
Heeft u een woning te verkopen, start dan met het doen van onderzoek. Het is als eerste belangrijk te weten wat uw huis (ongeveer) waard is. Online zijn daarvoor veel tools beschikbaar. Zo ook op Funda. Let daarbij wel op: de woningwaarde-berekeningen werken op basis van vergelijkbare woningen. Die gegevens zijn niet altijd actueel of soms is er gebrek aan vergelijkbare woningen. Onze makelaars kunnen u vrijblijvend een goed beeld geven van de actuele verkoopprijs van uw woning. Daarnaast kunt u op Funda speuren naar soortgelijke woningen en wat die momenteel doen in de markt. Wees daarbij reëel. Als bij verkoop uw huis voor een hoger bedrag verkocht wordt, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Per slot van rekening zullen uw kosten vaak ook hoger zijn dan begroot.
Als u weet voor welk budget u een ander huis kunt zoeken, stel dan uw woonwensenlijst op. Groter? Kleiner? Praktischer? Groener? Dichter bij familie? Hoe ziet uw ideale huis eruit? Hoeveel slaapkamers? Heeft het een tuin?
Onderzoek de markt
Vervolgens gaat u kijken of met deze wensen uw droomwoning binnen handbereik ligt. Tijd voor research. Kijk op Funda. Bel deskundigen, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar van Pandomo Makelaars. Zij zullen u een reëel beeld geven van de markt. Wat de huizenprijzen doen, hoe snel gaan de verkopen etcetera.
Eerst verkopen of eerst kopen?
Kunt u een tijdelijke overbrugging krijgen via de bank zodat u enige tijd twee huizen kunt financieren? Dan is het verstandig om eerst te kopen en dan te verkopen. Valt een en ander voor u persoonlijk toch financieel minder gunstig uit en moet u toch eerst uw eigen huis verkopen voordat u kunt aankopen? Overleg dan goed met uw makelaar omtrent termijnen van oplevering en maak eventueel een plan voor tijdelijke woonruimte.
Is uw droomhuis wel te koop? Hiervoor geldt: heb geduld en wees ook reëel. Met de juiste acties en stappen, komt dat droomhuis er wel. Wij hebben in al die 25 jaren nog niet meegemaakt dat het niet goed gekomen is, zolang de juiste middelen ingezet worden en de juiste focus op het vinden van een huis ligt. Zolang uw dromen qua financiën te realiseren zijn, dan komt het goed!
Hoe weet ik of ik de juiste makelaar heb? Er zijn er zo veel!
Mooie praatjes vooraf willen nog niet zeggen dat een makelaar het beste rendement voor u oplevert. Check daarom de referenties van het betreffende kantoor. Geen enkel kantoor is feilloos, dus als er alleen maar 'tienen' zijn gegeven is dat wat ons betreft ook niet geloofwaardig. Geeft de makelaar u een actieve indruk? Of zit de agenda altijd vol? Bedenk daarbij ook met welke makelaar een koper blij zal zijn. Tenslotte gaat het om de kracht van verkopen.
Verkoopprijs bepalen
Zorg dat u een goed onderbouwd verhaal heeft op basis waarvan de vraagprijs is bepaald. Als een makelaar u daarbij heeft geadviseerd, vraag dan naar openheid van zaken. Dit proces is heel belangrijk voor de uiteindelijke verkoop. Wees in ieder geval altijd zelf leading in dit proces.
Hoe pakt u het verkoopproces aan?
Zorg dat er ruimte is in uw eigen agenda. Soms is het noodzakelijk dat u, zodra de woning in verkoop komt, snel moet handelen. Als er meerdere bezichtigen bij elkaar gepland kunnen worden kan dat een beter resultaat opleveren. Het zou natuurlijk zonde zijn als door uw (drukke) agenda een minder resultaat geboekt wordt.
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de agenda van de makelaar! Heeft de makelaar de capaciteit, de tijd en de ruimte om te accelereren om voor een optimaal resultaat te gaan?
Uw huis verkoopklaar maken
Zorg dat er zo min mogelijk spullen in huis staan en liggen, zodat alle ruimtes goed zichtbaar zijn. Kaal en ongezellig? Nee, dat moet het zeker niet zijn! Maar zorg dat er zoveel mogelijk vloeroppervlak zichtbaar is en dat de ruimtes goed tot zijn recht komen. Vaak is met een paar kleine aanpassingen al veel resultaat te behalen. Handig is bovendien dat uw huis voor de verkoop al verhuisklaar is. Natuurlijk betekent dat niet dat de verhuisdozen al opgestapeld in de gang staan, maar ga voor de verkoop van uw huis door alle kasten en spullen en bepaal of iets meegaat of weg kan. Dit creëert ruimte en brengt rust in de woning.
De eerste indruk de beste
De eerste 7 seconden dat een potentiële koper het perceel van uw huis oploopt is al bepalend. Wees dus kritisch en geef een reëel oordeel over de tuin, de voordeur en de entree/hal.
Wees open en eerlijk
Gebruik bijvoorbeeld geen breedbeeldlens bij het maken van de woningfoto’s. Waarom? U wilt dat kopers een goed en eerlijk beeld krijgen van uw woning. Komen ze erachter dat ze voor de gek gehouden zijn? Dan staat u al snel met één-nul achter. Wees daarom altijd open en eerlijk. Zorg dat u zorgvuldig alle vragen beantwoordt die woningverkopers verplicht zijn te vertellen over het huis. Wat voor u heel gewoon is (bijvoorbeeld een raam die wat moeilijk sluit of een douche die weinig waterdruk heeft) kunt u makkelijk vergeten te vertellen, want het is al zo gewoon.
Voorkom de meest gemaakte fouten
Zorg ervoor dat tijdens de bezichtigingen:
- WC brillen naar beneden zijn
- Natte washandjes en tandenborstels opgeborgen zijn
- De vaatwasser niet draait
- Zoveel mogelijk de gordijnen en luxaflex open zijn! Laat licht en frisse lucht binnenkomen.
Biedingsproces
De beste onderhandeling is weten waar de ander naartoe wil. Zorg voor een win-win situatie voor alle partijen! Bepaal vooraf - samen met de makelaar - het onderhandelproces. Dit kan natuurlijk alleen als u openheid van zaken geeft.
Bedenktijd
Een koper van een bestaande woning heeft altijd nog drie dagen bedenktijd. Hierin kunnen ze zonder reden de aankoop annuleren (dit is bij wet geregeld). Zorg daarom dat de kopers altijd voldoende gelegenheid hebben gehad om e.e.a. te onderzoeken. Laat ze bijvoorbeeld twee keer bezichtigen. De eerste bezichtiging gaat vaak over het gevoel. Waarbij de tweede bezichtiging ook meer het 'verstand'gaat spreken. Geef ze daarbij de ruimte om deskundigen mee te nemen. Zo neemt de koper een weloverwogen beslissing. En maakt u als verkoper de kans kleiner dat ze zich gaan bedenken, want daar zult u als verkoper vooral de dupe van zijn.
Financieel inzicht
Belangrijk is om te weten hoe de koper van uw woning er financieel voor staat. Natuurlijk kunnen we niet eisen dat ze hun financiële gegevens op tafel leggen om aan te tonen of ze wel of niet de financiering voor het huis rond kunnen krijgen. Maar vraag er in ieder geval wel naar. Als een koper bijvoorbeeld de koop moet ontbinden op basis van financiering na een paar weken, staat u als verkoper met één-nul achter op de huizenmarkt.
Weet wat u tekent
Tenslotte: weet wat er in de koopovereenkomst en in de leveringsaktes staat. Zijn de afspraken zoals u had bedacht daadwerkelijk op papier gezet? Laat u goed voorlichten en uiteggen door de makelaar. Pandomo Makelaars helpt graag en goed, al meer dan 25 jaar!