Verborgen gebreken: hoe nu verder?
Je hebt je droomhuis gevonden! Je hebt de verhuisdozen (bijna) allemaal uitgepakt en slaapt sinds enkele weken in je nieuwe huis. En plotseling ontdek je iets wat je nog niet eerder had opgemerkt: een verborgen gebrek. Wat nu?
Wat zijn verborgen gebreken?
Een verborgen gebrek is een gebrek dat je pas ontdekt na de koop van je huis. Dat betekent pech, want in eerste instantie is het aan jou als eigenaar om dat probleem op te lossen. De verkoper is namelijk niet zomaar aansprakelijk voor dit gebrek.
In sommige gevallen kan dat wel zo zijn. Daarom is het goed te weten welke verborgen gebreken een huis kan hebben en wanneer de verkoper wel of niet aansprakelijk is.
Soorten verborgen gebreken
Als een deur kapot is merk je dat natuurlijk al direct bij de bezichtiging. Net zoals een ondergelopen kelder. Maar wat zijn nu typisch de gebreken die vaak gemist worden?
De meest voorkomende verborgen gebreken zijn:
- Lekkages en verstoppingen
- Houtrot in dak of kozijnen
- Slechte cv-installatie
- Boktor of houtworm
- Scheuren in muren
- Verzakte fundering
- Asbest
Het is dus belangrijk om goed op al deze dingen te letten tijdens een bezichtiging. Vraag er ook naar bij de verkoper of de makelaar, want niet alle gebreken zijn direct zichtbaar. Bovendien heb je als koper ook een onderzoeksplicht.
Wanneer is de verkoper aansprakelijk?
Verborgen gebreken kunnen voor flinke kosten zorgen. Daarom wil je weten wie er aansprakelijk is voor de schade. In principe koop je het huis met alle zichtbare én verborgen gebreken. Je bent vaak dus zelf aansprakelijk. Maar er zijn ook situaties waarin de verkoper aansprakelijk is. Welke dat zijn lees je hier:
1. Het huis is niet meer geschikt voor normaal gebruik: In de meeste koopcontracten staat dat de gekochte woning geschikt is voor normaal gebruik. Dreigt het huis te verzakken door een slechte fundering? Of is een lekkage zo erg dat er gevaarlijke situaties ontstaan? Dan kun je het huis meestal niet normaal gebruiken en kun je de verkoper aansprakelijk stellen voor de herstelkosten.
2. De verkoper heeft het gebrek bewust verzwegen: De verkoper heeft een mededelingsplicht. Dat betekent dat die een gebrek moet melden, ook als jij er niet naar vraagt. Je moet in dit geval wel kunnen aantonen dat de verkoper van het gebrek geweten moet hebben. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je direct na de koop merkt dat de verwarming het niet doet. Of als er vochtplekken op de vloer of muur zijn bedekt met een kleed of schilderij.
Wat kun je als koper doen?
Het kan erg lastig zijn om de verkoper aansprakelijk te stellen bij verborgen gebreken in je pas aangekochte huis. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf zo goed mogelijk in te dekken voor als het toch zover komt:
Contact opnemen met verkopende partij
Als je een verborgen gebrek ontdekt, neem je in de eerste plaats contact op met de verkoper of de makelaar van de verkoper. Leg het probleem uit en stel voor een inspectie uit te voeren om de omvang van het gebrek vast te stellen. Het is belangrijk om dit schriftelijk te doen en alle communicatie te bewaren, zodat je bewijs hebt van je melding. In sommige gevallen kan de verkoper verantwoordelijk worden gesteld voor de reparatiekosten of kan er onderhandeld worden over een prijsverlaging. In andere gevallen kan er een verzekering zijn die de kosten dekt. Het is verstandig goed juridisch advies in te winnen om te begrijpen welke opties je hebt en wat je rechten zijn in jouw specifieke situatie.
Juridische stappen
Als het probleem niet opgelost kan worden via onderhandelingen met de verkoper, kun je overwegen juridische stappen te nemen. Dit kan inhouden dat je een advocaat inschakelt om je belangen te behartigen en te helpen bij het zoeken naar een oplossing, zoals het verkrijgen van een schadevergoeding. Houd er rekening mee dat juridische procedures tijdrovend en kostbaar kunnen zijn, dus weeg de mogelijke voordelen af tegen de nadelen voordat je deze stap neemt.
Maar... voorkomen is altijd beter dan genezen:
- Schakel bij de aankoop van een huis een aankoopmakelaar in. Die weet waar je op moet letten bij de aankoop van een huis. Heb je met onze hulp je huis aangekocht? Dan helpen we je uiteraard als je na de sleuteloverdracht verborgen gebreken ontdekt.
- Laat een bouwktechnische keuring uitvoeren: een expert weet precies waar hij naar moet kijken om eventuele gebreken te ontdekken. Bovendien heeft hij geen last van de roze bril waarmee jij je toekomstige woning bekijkt.
- Bied onder voorbehoud van de keuring: dan kun je van de koop afzien als uit de keuring blijkt dat er ernstige gebreken zijn.
- Let op de ouderdomsclausule: die staat vaak in het koopcontract van oudere huizen. De verkoper is daardoor niet aansprakelijk voor gebreken die bij oude woningen kunnen voorkomen.
Het ontdekken van verborgen gebreken in je nieuwe huis is natuurlijk nooit leuk, maar het is belangrijk om te weten dat je opties hebt. Heb je met onze hulp je huis gekocht? Natuurlijk helpen we je dan de juiste paden te bewandelen om tot een passende oplossing te komen. Meer weten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!