Warmtepomp verplicht vanaf 2026
Kortgeleden is door het kabinet besloten dat vanaf 2026 huiseigenaren verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Op deze manier worden huiseigenaren gedwongen om sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen.
U bent niet verplicht om meteen uw op gasgestookte cv ketel de deur uit te doen. Maar wie zijn installatie moet laten vervangen, mag geen ‘ouderwetse’ cv-installeren meer (laten) plaatsen. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn voor alternatieven voor gas.
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zegt dat het tempo waarop huizen ‘groener’ moeten worden omhoog moet. De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel die nog gewoon op gas loopt. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.
Door nu een jaartal te noemen wil het kabinet duidelijkheid bieden aan leveranciers, installateurs en huis- en gebouweigenaren.
Naast een forse gasbesparing is een warmtepomp ook goed voor onze energierekening en het klimaat. De komende jaren zal er moeten worden samengewerkt tussen fabrikanten en installateurs om meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen.
In het regeerakkoord wordt vrijblijvender over de warmtepomp gesproken. Daarin staat dat die voor de meeste woningen ‘een goede warmteoplossing’ biedt en dat de pomp op den duur de norm zal moeten worden. Maar nu is dat voornemen dus met een harde datum concreet gemaakt. De overheid verstrekt subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Daar wordt tot en met 2030 150 miljoen euro voor uitgetrokken.